Odborná rada pre časopis Daibau

1. Čo sú to drevodomy?

Drevodomy sú nízkoenergetické stavby, ktoré svojou rýchlosťou výstavby a nákladmi na vykurovanie konkurujú murovaným stavbám. Ľudia majú voči drevodomom stále predsudky, obávajú sa či dom ako taký vydrží, či nezhorí, či ho obrazne povedané nezoberie vietor atď. Drevostavbami sa venujem od roku 1996, čiže v podstate od ukončenia strednej školy a prešiel som si skoro všetkými profesiami pri výrobe a montáži drevodomu, či už na Slovensku, kde ma vychovala Bučina Zvolen a. s., alebo v zahraničí prevažne Nemecko, Švédsko a Švajčiarsko. Postup je všade iný, no výsledok je ten istý kvalitný, pevný drevodom a preto môžem aj ja svojimi skúsenosťami potvrdiť, že dom vydrží (sú prísnejšie statické prepočty), má lepšie protipožiarne vlastnosti (to sa týka hlavne moderných drevodomov, kde sú použité certifikované materiály, ktoré podliehajú pod prísne normy spĺňajúce protipožiarne požiadavky).

2. Ktoré sú výhody drevených montovaných stavieb a prečo sa rozhodnúť pre výstavbu drevom?

Najväčšou výhodou drevodomu je, že sa používajú materiály z trvalo obnoviteľných zdrojov, v prevažnej časti je to drevná surovina, ďalej je to rýchlosť výstavby (pri montáži z hotových panelov, vyrobených v hale, to robí max. 7 až 10 dní do stavu hrubej stavby), možnosť výstavby viacerími postupmi (stĺpikový systém priamo na základovej platni, montáž z hotových panelov, atď), drevodomy sú antialergické, samozrejme pri správnom dodržaní postupov pri montáži nielen drevodomu ako takého, ale aj pri jeho súčastiach ako sú okná, rekuperácia, atď…

3. Ako sa pohybujú ceny montovaných domov?

V dnešnej dobe je toto veľmi ťažká otázka. V minulosti, kedy boli ceny viac menej stabilné, tam sa dalo odpovedať jednoduchšie, no teraz je to o dosť ťažšie, hlavne kvôli tomu, že povedzme teraz sa vypočíta zákazníkovi cena a o týždeň už neplatí, lebo na materiáloch sa pohybuje cena každý deň. Je iné keď príde zákazník a povie chcem drevodom taký a taký, cena sa vyráta, podpíše sa zmluva a pri objednávke materiálov už dodávateľ nemôže veľmi hýbať s cenou, ale iné je, keď zákazník príde a povie chcem tento dom, vyráta sa mu cena a keď sa vráti o mesiac tak cena už neplatí, lebo cena stúpa a nikto z nás na tom nechce prerobiť.

4. Aké sú populárne montované domy u nás na Slovensku?

Ako som už písal vyššie, tak zatiaľ prevažuje sendvičový systém, kde je skladba steny fasáda, polystyrén popr. fasádna min. doska, osb doska, drevený rám s izoláciou, parozábrana, inštalačná predstena. Pre tých solventnejších sú možno zaujímavé aj drevodomy z CLT panelov, kde sa materiál dováža zväčša z Rakúska, ďalej môžem uviesť zrubové domy. Tieto typy sú u nás najpoužívanejšie.

Príspevok bol publikovaný v časopise Daibau.sk: 6 krokov k montovanému domu (daibau.sk)